2011. január 19., szerda

SKANDINÁV FŰTÉS
Érdekes cikket olvastam arról, hogy a fejlett Svédország legnagyobb vasútállomásán, a Stockholm Központi Pályaudvaron, ahol naponta 250.000 ember fordul meg, az emberek hőjét kezdték el kiaknázni.
Az állomáson a látogatók által kibocsátott hőt aknázzák ki a szellőzőrendszerbe épített hőcserélők segítségével, mely hőt vízzel töltött csövekbe vezetik. Ezt a meleg vizet a csöveken keresztül az út túloldalán álló épülethez juttatják, ahol annak fűtésre használják fel. Az irodaépület áramszámláját 25%-kal sikerült csökkenteni a beruházás által. A Jernhusen ingatlanfejlesztő vállalat álmodta meg és valósította meg a fejlesztést, mint az állomás és az irodaépület tulajdonosa. Most, hogy a rendszer sikeresen működik, remélhetőleg más épületekben is alkalmazni fogják.

http://www.uzletietika.hu/20110118/az-utasok-testmelegevel-futenek-svedorszagban


Nálunk miért nem lehet ezt felhasználni?Milyen szép is lenne mondjuk a Déli Pu.nyitott kerengőjében vagy a Nyugati üveg-aulájában???

2011. január 18., kedd

ÖRÖM!!!!!

Végre jó hírrel szolgálhatok nektek, ma olvastam a HVG oldalán, a svájci UBS Banknál történő változásokról!Eljött az én időm/ mármint a piros bugyi miatt/! Bár bankban nem fogok dolgozni, gyanítom...


Piros bugyit is hordhatnak majd a bank alkalmazottai"A svájci bankóriás, az UBS hétfőn bejelentette, hogy átdolgozza 44 oldalas kódexét, amely az alkalmazottak megjelenését, viselkedését, étkezési szokásait szabályozza. A bejelentés világszerte derültséget keltett, nem véletlenül, a banknál ugyanis jelenleg még azt is előírják, hogy milyen lehet az alkalmazottak lehelete – nem ehetnek hagymás, fokhagymás ételeket munkaidőben – és fehérneműjük színe – írja a chron.com az AP értesüléseire hivatkozva.


„Átgondoltuk, mi az, ami igazán fontos számunkra” – kommentálta a bejelentést az AP hírügynökségnek Andreas Kern, az UBS szóvivője. Mint mondta, a zürichi központú bank továbbra is az alkalmazottak számára összeállított könyvecskében írja elő, mit kell szem előtt tartaniuk: hogyan viselkedjenek, hogy bizalmat ébresszenek az ügyfelekben, és a svájci precizitást – megbízhatóságot – sugározzák. Ugyanakkor néhány területen engedményeket tesznek.
Jelenleg azt is előírják a női alkalmazottaknak, hogyan sminkelhetnek, milyen parfümöt használhatnak, és milyen árnyalatú harisnyát viselhetnek. Ha festik a hajukat, nem várhatják meg, míg lenő, és tilos a fekete körömlakk. A férfiak kötelesek nyakkendőt hordani, és a frissen nyírt haj – havonta kell fodrászhoz menniük – is elvárás. Tilos a fülbevaló és a szakáll. Ha a dolgozók szemüvegesek, tisztán kell tartaniuk a lencsét, hogy ne legyen rajta folt, mert a mocskos szemüveg a bank szerint hanyagságról, nemtörődömségről árulkodik. „A tökéletes megjelenés nagyon fontos, és ezt minden dolgozónk tudja” – hangsúlyozta Kern.

A 157 éve fennálló UBS-nek 2009-ben világszerte 65 ezer alkalmazottja volt. A dolgozókra vonatkozó előírások attól függően változnak, hogy az adott bankfiók melyik országban – kontinensen – található. Az orosz alkalmazottaknak például megszabták, hogy a szeszesitalt az üzleti megbeszélésekre tartogassák, míg Amerikában tilos kritizálni az elnököt."
http://hvg.hu/karrier/20110118_ubs_svajci_bank_alkalmazott_kodex_bugyi#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_18
KÜLÖNÖS ÁLOM


Ma reggel kaptam, feldobom Nektek is olvasásra!

Különös volt álmom,
különös világon.

Felhőarcú szellem – emberek,
árnyékolták be a kék eget.

Felhőablakból angyal kandikált,
ágaskodva hozzá gyöngykagyló kiált.

Gyöngykagylóból gyöngyhalak,
építettek gyöngytavat.

Gyöngy fakadt a fáknak ágán,
gyöngygombócot nyelt a Sátán.

Gyönggyé vált a házak tornya,
gyöngyeső hullt a bokorra.

Gyöngyfüzérből gyöngyszemek,
alkottak gyöngyligetet.

Gyöngyvirág nyílott az ágon,
gyöngyvihar elfújta álmom.

Bogád Antal