2010. szeptember 2., csütörtök

FOTÓARCHÍVUM ONLINE

Találtam egy nagyon izgalmas fotó-archívumos oldalt: FORTEPAN néven.
http://fortepan.hu/?view=fortepan&lang=hu

"A Fortepan egy nemlétező archívum. Nevét a váci Forte gyártól kölcsönözte, a háború után így hívták a legelterjedtebb és legnépszerűbb negatív filmet. A gyűjteménynek bár neve van, épülete, vagy számlaszáma nincs, és nem is dolgozik ott senki.
A negatívokon jórészt semmilyen adat sincs. Így aztán ebben a gyűjteményben nem lehet keresni, nincsenek kulcsszavak, nevek, vagy helyszínek – talán lesznek egyszer, ha valaki kitalálja és begépeli őket. A Fortepannak eleje van és vége, mint egy regénynek. Az első képek a múlt század fordulójáról származnak, részben meghatározhatatlan évekből, az utolsók a rendszerváltás körüli hónapokból.
A képek alatt futó csúszkával bárki ugrálhat az időben, a manuális gomb használatával pedig akár visszafelé is haladhat – érdemes kipróbálni!"
Na én "csúszkáltam"!!!!
ZONGORÁK AZ ANDRÁSSY ÚTON


A vasárnap délelőtt 10:00 órakor a Városligetből startoló 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton futói zongoramuzsikára haladhatnak majd az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszán, de aki sétálna, az is biztosan talál kedvére való programot az Olvasóliget, a kávéházak és koncertek kínálatából.

A forgalom elől lezárt Andrássy úton öt színpadon hallgathatja többek között Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne vagy Ökrös Ottó zongorajátékát. A jazz és a szalonzene mellett klasszikus darabok átiratait, Erkel, Mahler és Liszt műveit, a három művész kortársait bemutató, valamint a gyerekeknek szóló Csoki koncert színpaddal is találkozhat a közönség.
A kávéházak mellett kitelepül az Andrássy útra az Olvasóliget is, ahol zongoraszó mellett kávéval és süteménnyel a kezében mindenki kedvére olvasgathat.
A zenés kávéházi kínálat mellett lovaskocsik szállítják napközben térítésmentesen a vendégeket a jelzett útszakaszon.
Az Operaházban ugyanezen a napon délután hat órakor avatják fel Gustav Mahler mellszobrát és este fél nyolctól az Opera szezonnyitó koncertjét, Gustav Mahler II. (Feltámadás) szimfóniájának előadását láthatja a közönség.

2010. augusztus 30., hétfő

FÁJDALOMDÍJ

Ma kaptam fájdalomdíj gyanánt Jóskától az autót! Azt mondta eszébe jutottam Erdélyben (merthogy ott járt fotózni éppen a csodás tájat) erről az autóról, ez pont jó lesz nekem. Nincs ugyanis üveg benne és nincs benne kalaptartó sem! Mondjuk jobb lett volna ha ezt a fotót Jóska készítí el, mert Ő fotós, én meg kocafotós vagyok!  Netán fotós koca? Röff!!!



Jut eszembe: elkészítünk egy kalaptartót funérlemezből vagy műanyagból. Na ha azt is ellopják, akkor ráállunk a sorozatgyártásra és árulni fogjuk!!!

U.I.: Jóska , alias Széplaki József fotóművész
VÉ(LE)TLEN GÖRDESZKA PÁLYA

Az Erzsébet téri Gödör melletti úton, kvázi a Deák téri metrótól a Bazilikáig, ha el szeretne jutni valaki gyalogosan, akkor meg kell küzdeni a gördeszkás gyerekek hadseregével!Gyerekkocsit eszedbe se jusson arra tolni, a gyerek kezét pedig el se engedd!
Rettentő élmény, amikor egyik pillanatról a másikra valaki a hátad mögül eléd vág, és begurul az intimszférádba.Jobb esetben nem szól hozzád, rosszabb esetekben kapsz valami kis szidalmat, hogy útban vagy!Nos szerintem ők vannak útban, a járókelőknek. Volt már, hogy ügyesen hasra estek, vagy éppen kigurultak az autók elé.Szerencsére halálos baleset eddig nem volt.
A járólapokat effektíve feldarabolták, összetörték.Olyan szépen lehet orra bukni az úton, hogy az csak na!A kövek rémes állapotban vannak, leülni a padokra nem lehet, mert azokon is gördeszkáznak. Az Erzsébet téri gyönyörűen felújított Danubius kúton is ugrálnak!
Az iszonyatos zajról nem beszélek, mert az csak élőben adható vissza!Csattognak a deszkák az utcaköveken!Éjjel-nappal!
Amikor pár éve nem bírtam tovább és levelet írtam, a házunk lakói is aláírták.Elküldtem a  jegyzőtől kezdve a polgármesteri hivatalig, stb.Na kérem tisztelettel elkezdődött az egymásra mutogatás, ki a felelős és ki a tulajdonos.A Gödör ugyanis a Főváros kezében van; ők pedig azt írták, hogy a kertészeket keressem meg.Mondjuk a kavicsnak van virága? A polgármesterék a jegyzőre mutogattak, aztán a rendőrség írt, hogy hát ők nem tudnak mit tenni,majd a hivatalból felhívtak hogy mit szólok az intézkedésükhöz? Mondtam semmit, nem nézek ki az ablakon és nem járok arra haza! Nem pofátlanság?
Amikor a környék lakói panaszkodnak a közmeghallgatáson, akkor vállrántás vagy ígérgetés a válasz!
Na drágáim kb. a múlt héten feltúrták az egyébként rendben lévő Erzsébet teret, a kút mellett. Elkerítették és mindenféle földgépek jöttek. Ma reggel daruk hoztak előregyártott elemeket és azt szállítgatták szépen sorban.Majd lebetonozzák, gondolom. Gördeszka-pálya épül a fiataloknak.Meg a környéken lakó nagyothallóknak!Azokat talán nem zavarja!

No de milyen érdekesek is a Véletlenek!
1.Most nyílt meg az Erzsébet téri buszpályaudvar helyén lévő , egyik ipari műemlék épületben a Rum Puncs exkluzív kávéház /majd jól kipróbáljuk!/.A teraszuk előtt deszkáztak a srácok eddig?!
2.A választások előtt járunk 1 hónapocskával! Igaz a gördeszkázók nagy része nem is itteni lakos!

Juj de rossz is vagyok, ezek összeseküvés-elmélet szagúak!Illetve összeseküvés-hangúak!Csattognak a kerekek az agyamban!

lö Kupleráj

darumadár lenn a földön


Rum Puncs és daru
Véletlenek pedig nincsenek!!!!!!!!!!!!

2010. augusztus 29., vasárnap

ÉK-SZEREK

Ásványbörzén természetes dolog, hogy az ember lánya beleképzeli magát, milyen is lenne a kiszemelt ékszerben.Pláne ha valaki nagyon szereti a drágaköveket, féldrágaköveket.
Amikor ékszerbecsüs tanfolyamra jártam, a drágaköves oktatónk, Gazdik Tibi bácsi a lelkünkre kötötte, olyan hogy FÉL-drágakő nincs.Valami vagy drága vagy nem az! No mindegy!
Szóval most is láttam csodálatos bőr-féldrágakő kombinációjú ékszereket! A hölgy nagyon kedvesen felajánlotta, hogy próbáljam fel amelyik tetszik!Igen jó érzékkel ajánlotta a hozzám illő kreációt!
Fel is próbáltam és nem bántam meg; talán majd karácsony előtt írok a Jézuskának, neki ugyanis nem kerül pénzébe!!!
Érdemes megnézni a weboldalt és a blogot, mert bár képen nem lehet visszaadni az eredti szépséget, de azért kedvcsinálónak nem rosszak a képek!
http://www.napraforgokucko.hu/ajandek.html
http://irilekszer.blogspot.com/


tigrisszem hajcsaton
achát nyakláncon
tigrisszem nyakláncon



ÉLET - VÍZ

Az ásványbörzén egy nagyon kedves hölgy megkóstoltatott velem egy pohár vizet.Egy különleges kancsóból öntött, aminek az alján 5darab kő volt. A víz eredetileg csapvíz volt, de amikor megkóstoltam nagyon finom, selymes, édes ízű lett! Ellentétben az ozmózisos vizekkel szemben, a különböző víztisztítós kancsók meg gépek számomra sajnos, ihatatlan ízű vizet állítanak elő.Ezért nem is vagyok hajlandó ilyen gépekre szert tenni. Itt elolvashatjátok bővebben a kancsó történetét, meg más érdekes dolgokat is:
http://www.kulcsazegeszseghez.hu/ujdonsagok.php



Water Star kancsó
MARGITUNK LÁNGOKBAN ÁLLT, MINT JEANNE D'ARC

"Ismeretlen okokból kigyulladt a felújítás alatt álló Margit híd állványzata szombat este, a híd budai hídfőjénél. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, és sikerült eloltaniuk a rakpart és az első pillér között, mintegy 15 méteres szakaszon keletkezett tüzet. Senki sem sérült meg - közölte Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője. Vasárnap kora reggelre helyreállt a tömegközlekedés a Margit hídon, és megindult a villamos-, illetve az autóbusz-közlekedés. A tűz után a hídon átmeneti ideig csak a gyalogos forgalmat engedélyezték. "

Ezért lett olyan nagy meleg egyszer csak a piknik alatt?!Nem értettem, miért kellett levennem a pulóvert egyszercsak a hátamról! Mondjuk mi a pesti oldalon voltunk, és csak egy mentőautó állt meg a nagy színpad mögött, villogott és szirénázott.Gyanítom nem a tűz miatt volt ott! Margitunk melegedett a Piknik alatt!
ÁSVÁNYBÖRZE

Ma délelőtt a Vasúttörténeti Parkba mentünk, ásványokat csodálni. A park jó nagy területen fekszik és nem is gondoltam volna mennyi érdekes dolog lesz ott!
Van kerti vasút, amelyik megy szépen körbe a park területén.Van rendes jelzőlámpája, és dudálni is szokott!
Ült rajta egy masiniszta bácsi, igaz úgy festett mint majom a  köszörűkövön.A felnőtt ember igyanis csak úgy tud ülni, ha a 2 térde a füle mellett van!
Van mozdonyfordító is /emlékek Rákos-rendezőről!/ óránként körbeforog és fel lehet rá kapaszkodni.A sebessége nem túl nagy, úgy óránként 1 csomóval halad /mint egy bárka/!
Fel lehet mászni a kiállított vasúti szerelvényekbe, van ahol csak a mozdonyvezetői részbe,van Utasellátós büfé.Igaz az már nem azeredeti sajnos, modern kajákat árulnak.
Van terepasztalos kiállítás is, azt élveztem a legjobban! Anyu készített a bátyámnak anno decibel egy nagy terepasztalt; amit sajnos évekkel később elloptak...
Lesz  az 57.Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás a Keleti pályaudvar kúltúrtermében, szeptember 24- október 3 között!Gyanítom megyek, és akkor fotózni is fogok!
Na szóval az Ásványbörzén nagyon sok kiállító vett részt, mert ez most nemzetközi vásár volt. Őrületes mennyiségű kő volt a nagy teremben. Feldolgozott és nyers állapotban kellették magukat a vevőknek!
http://www.mavnosztalgia.hu/hu/menu/5/esemeny/352
Persze jól megcsodáltunk mindent és magunkhoz szólítottunk egy naptárt is, mondván jó tudni mikor megyünk újra!
Igaz  hogy itt a neten fent van mindig, de hát a beidegződés, az beidegződés:
http://www.minerofil.hu/asvanyborzenaptar.php
ALMÁDI PLUSZ

Adós vagyok egy furcsa élménnyel, ami még Almádiban esett meg velünk. Az Apátságból kijövet a Panoptikumba mentünk, ezt ugyanis előre kinéztem magunknak! Bár ne tettem volna!
Ez sajnos nem Madame Tüszó /direkt így írtam!!!/panoptikuma, hanem a miénk! Mármint tipikusan magyar!
Drága belépődíj,egy kb.60 nm-es galéria termében.A kiállított figurák, bárgyúak, porosak,üveg mögött álldigálnak.Fotózni nem lehet őket, mert visszacsillog az üveg. A látogatókról folyik az izzadtság, mert nem hűtik a termet, lévén hogy nem viaszbabák, hanem műanyagfejű bábuk bámulnak kifelé.A galéria felső részén megreked a meleg, rémes!
Nem érdemes odamenni!
AFTER PIKNIK

Nos túl vagyunk a nagy Piknikezésen. Sikerült szombat délután 6 körül odaérnünk a Pozsonyi úthoz. Minden le volt zárva, az autósok őrülten parkolóhelyet kerestek, a gyalogosok össze-vissza ténferegtek. Na valahogy leparkingoltunk a verdával és odasétáltunk a helyszínre.
Na ott aztán egymás hegyén-hátán az emberek!Volt minden, ami csak kell: könyvárusítás, bio-cuccok, gyereksarok, gyerekszínpad, petanque, bor és rétes kóstolás, dedikálás,stb..
Két színpad volt felállítva, egymástól egy fél lakótömbnyire, így zseniális áthallás volt; igazi ricsaj!
Kicsit körbekukkoltunk, majd elbattyogtunk Eszterékhez.Ott egy kis csevej után visszaindultunk, igaz akkor már óvatosabban felöltözve, mert időközben feltámadott a szél  /még jó hogy nem a tenger;milyen lükén néztünk volna ki a Pozsonyi úton nyakig vízben!/!
Visszaértünk a sanzon-estre,8 körül.Nos Apu és Anyu fiatalkorából ismerősek ezek a dalok, kuplék.Apu fütyülte és énekelte sokat, ezért emlékeztem sokra.A zseniális Dunai Tamás lépett fel és még 2 színész-énekes. Sajnos a másik kettő előadóról nem tudok semmi jót írni;a hölgy rettentő monoton, egyhangú,hangszín-nélküli, fásult-lelkűen adta elő a dalokat; a fiatalember hangja sajnos elhalt  a messzeségben.No de mindegy, a lényeg hogy jól szórakoztunk.Közülünk is Pali élvezte a legjobban a kuplékat, énekelt és táncikált is hozzájuk!
Mielőtt vége lett elsétáltunk az ex Duna Moziba /most valami Odeon névre hallgat/ és beültünk a hideg miatt és mert nem bírta a lábunk az álldigálást.Kávé, kakaó és perec:ezekkel melengettük a lelkünket!Készültünk a 9 órakor kezdődő Klezmer estre!
Tanulságos dolog a jövőre nézve, aki pinikezni megy vigyen széket!!!Ugyanis a sörsátrakhoz kirakott padokon egymás ölében ültek az emberek, a kávézókban sem volt egy talpalatnyi hely sem!A kutyák is álldigálltak; kivéve az ölebeket, akiket cipeltek a gazdik /jó pár ilyen kutyuli volt/. Az oldalutcákban hagyott asztalok pedig nem igazán bírják el, hogy az ember pihentesse rajtuk az ülepét!
Na szóval elkezdődött a Budapest Klezmer Band hihetetlen klaszz koncertje!!!!!Először alig láttam valamit, mert vagy oldalt a zászlók eltakarták a színpadot vagy mindenki magasabbnak tűnt nálam. Aztán Pali "berendelt" középre, és milyen igaza volt! Ott élvezhető volt a zene, hallani és látni is lehetett! Önkéntelenül mozdult kezem-lábam!!!Ritka az ilyen! Egy órára el is felejtettem gondom -bánatom!
Fegyáék / Jávor Ferenc/ vérprofin csinálták a műsort; Dunai Tamás is fellépett velük! Tevje dalát adta elő, nyíltszíni tapssal jutalmazta  közönség emiatt!
Elhangzott Lipócia himnusza is!Ezt meghallgathatjátok itt: http://www.pozsonyipiknik.hu/lipocia_video

Jövőre érdemes ellátogatni újra, de akkor "székfoglalót" tartok majd!!!!

Budapest Klezmer Band