2008. november 15., szombat

KALÁCS

Tegnap este 7-kor nekiálltam Macinak fonottkalácsot sütni. Ezta receptet egy nagyon kedves kollégámtól, Pétertől kaptam.Az Édesanyja készítette amikor még kicsi gyerekek voltak,a két testvérével együtt! Nos ez már a 3. sütésem ebből a recetből és mindegyik nagyon jól sikerült!
A képen a hiányzó darab az esti "ezt meg kell kóstolnom drágám, hogy sikerült-e!" nevű mondat virtuális megjelenítése Macitól!!!
Jelentem sikerült, ma reggelire elfogyott szinte a teljes megmaradt darab, egy nagy bögre kakaó díszes társaságában! A másik még érintetlen; holnap reggelig tart ez az állapota!

Íme az eredeti recept (a képen fél adag készült csak, de így is 2 kalács lett belőle!!!) :
1 kg liszt
0,5l tej
1 tk só
10 dkg mazsola
1 kocka élesztő
8 ek cukor
10 dkg teavaj
1 db tojás
1 db tojás megkenni

A langyos tejben feloldani a cukrot, belemorzsolni az élesztőt, hozzákeverni a liszthez, amelybe bele tettük a sót. Beletenni a mazsolát, 1 egész tojást és a vaj 2/3-át. Jól összedolgozni, majd ha kész a maradék 1/3 vajat belekeverni. Meleg helyre tenni, letakarva 1 órát kelni hagyni.
Kelés után összegyúrni kicsit, majd 3 részre osztani és megfonni kalácsnak. Újabb ½ órát kelni hagyni, letakarva meleg helyen. Kelés után megkenni a tetejét egy egész tojással, és kb.50 perc alatt megsütni.
VERSAILLES

Íme Ritának a tanúbizonyság, hogy lakásunkba beköltözött Versailles!


Na, mondjuk a majom nem szériatartozéka a Versailles-i kastélynak, de hát ő ott ül a tükör tetején évek óta; nem volt szívem leszedni a fotó miatt!

2008. november 9., vasárnap

BABA-MAMA EXPO


Drágáim!Transzba vagyok esve, és nem gödörbe! A héten megkért a bátyám, hogy a november 21-22-23 valamelyik napján / konkrétan kiderült hogy szombaton/ segítsek a Baba-Mama Expon, a Szülőképző standján a dvd-ket promocionálni.Jaj de előkelően mondtam, tehát rá kell ébreszetni a a magyar anyákat, hogy ez a dvd kell és jó és hogy enélkül nem lehet szülni!
Jó szülni lehet nélküle, csak mondjuk könnyebb ha az első szülésnél nem ér váratlanul minket minden. A dvd megnézése után is ér majd meglepetés, az biztos!
Nos persze vállaltam hogy segítek, majd kétségbe estem szépen egyedül! Ugyanis hogy tudom hitelesen rávenni a kismamákat hogy ez a dvd szükségszerű, ha még az életben nem szültem egy fél gyereket sem! Igaz, ha netán most orvosoknak kellene árulnom valami prosztata dvd-t, akkor sem eshetnék kétségbe!Tatám sincs ugyanis, és nagyobb a valószínűsége hogy terhes lehetek, de prosztóm az nem lesz , tuti!
Nos drága Macim megígérte hogy eljön majd és ott is marad velem!Mondtam hogy ez jó ötlet, mert kettőnk közül Ő a kompetensebb, mert már szült! Illetve ott volt Dani születésekor és köldökzsinórilag vágott egyet!
Meg hát ugye bevallom, hogy ahogy eddig láttam a szüléseket a tévében, az inkább egy lightosabb disznóvágáshoz hasonlított!Na ha ezt elmondom egy kismamának, azt 2 lóval sem húzzák be a szülőszobára!Inkább otthon szül és akkor aztán senki nem tudja mi vár rá!
Szóval tréfa ide, félelem oda meg kell nézzek 3 dvd-t a szülésről és egyébb baba-dolgokról! Így lehetek majd kompetens egy picit filmügyileg!
Akit érdekel a téma, az jöjjön ki a Syma Csarnokba november 22-én szombaton,14 óra után. Ott leszek! Ha én nem érdeklem a tisztelt olvasót /ezt abszolút megértem /akkor választhat a november 21 és 23 közül!
http://www.babamamaexpo.hu/main.php?mid=0&sid=3