2011. augusztus 27., szombat

MESÉL A BÜKK





A csokoládé túltengés után nekiindultunk a Lillafüredi pisztrángosnak! Évek óta a kedvenc helyem Felső-Hámor! Már írtam róla, mesés hely a Bükkben, mesefalu, mese  tóval! Ha nyugdíjba megyek odaköltözöm!!!!
Átkeltünk hegyen-völgyön és elértük a pisztráng telepet. Nem fotóztam most, mert már pakoltam fel egy jó adagnyi képet régebben.Nagyon nem változott.
http://pisztrangtelep.hu/
Most viszont lefotóztam a halakat, amiket aztán megettünk!
A képen felül az aranypisztráng fokhagymás panírban, alul az "autentikus" több fűszeres bundás halacska /ez volt az enyém, az én drágaszágom, ja kb.10 percig tartott/


Első ügyködésem az volt, hogy leszedtem a fejét! Ne nézze ahogy megeszem:)
Hihetetlen finom volt mindkettő! Ajánlom mindenkinek!!!!!!!
Megállapítottuk újfent: pisztrángot csak Lillafüreden, hecket csak Siófokon Zsoltinál eszünk!
Miután teleraktuk a hasunkat, úszott a halacska, hazafelé  vettük az útirányt. Át a nagy szerelmemen , a Bükkön!
Van egy mesés út, amin érdemes átautóznotok, vagy bicajozni. Ki mit bír!Kb.50 kilométerről van szó, az erdőben nincs telefon-lefedettség!Tehát belvárosi turistáknak nem ajánlott gyalog!Nincsenek kirakatok sem!
Csak az Erdő!!!Mesés fákkal, bokrokkal és a levegője harapható!
Kicsit keskeny a két sáv, de elférnek az autók! Különösen ha mindenki a saját sávjában halad!
Ha Maci nem olyan ügyes akkor ma már nem innen, hanem az örök vadászmezőkről írtam volna a blogot!
Egy fél idióta lengyel vezető, úgy döntött, hogy  kis buszával mindkét sávot kihasználja!A hegyről lefelé döngetett az állat, kb.80 km/h sebességgel. Igen ám ,de nem lehet kisajátítani az utat!Mi szépen mentünk felfelé, a marhája meg a kocsinktól 20 cm-re elrobogott!Kissé elkapta a kormányt, így korrigált! Maci szegény uralta  a helyzetet, de a kocsiban megfagyott a levegő egy percre!Az élet szép és rövid!
Na ezek után óvatosan mendegéltünk és a fotózáskor, egy lehajtónál álltunk meg.Biztos ami ziher!
Az igazság az, hogy nem nagyon tudom visszaadni az erdő szépségét!A mélységet, a magasságot, az illatot, a színeket!Igen van photoshop, de az már durva változtatás lenne. Így inkább azt mondom ,menjetek és éljétek meg az erdőt!



CSOKOLÁDIA

szerelem első látásra!

Leereszkedtünk a mélybe, egy pincerészbe, ahol beharangozták a Guinness rekord csokikat!Na azok nem tudom hol voltak, de meleg az volt rettenetesen!
Viszont találtunk kézműves csokoládét! Na az viszont kárpótolt, vettünk is egy pár táblával saját és ajándék célokra.Megjegyzem finoman a nekem vett tábla már elfogyott!
Ez nagyon izgi lehet, de nem nyithattam ki :(


Íme az ínycsiklandó választék a lelkes készítőkkel


Kicsit arrébb a nagyiparibb gyártásból kaptunk ízelítőt. Szegény hölgyek eszelős melegben, a szuterénben kellet hogy bemutassák a csoki-gyártást. Kb.35 fok lehetett lent, szellőzés nuku! Talán logisztikailag van valami kis hiány a szervezőknél!



Ja találtunk még csoki-várost is, ami már olvadt a melegben:

Menekülőre fogtuk a dolgot, ugyanis kint hidegebb volt. Na most már nem csak a "hasam mindenek előtt" című  darabot forgattuk, hanem a szemünket is. Kirakodóvásár is volt ugyanis, a sok kézműves mellett persze előkerültek a bóvlibb cuccok is. De hát ez a világ (t)rendje!
Jöttünk-mentünk a sorok között és persze nekem bele kellett szeretnem egy kis manóba!Szívembe zártam, ahogy rám nézett! Na addig sürögtem-forogtam, amíg az egyik képet megvettem.
Barnáné Juhász Ildikó a mester, aki egyszerűen tiszta szívből , szabad-kézzel rajzolja, festi a képeket! Meseszerű képek angyalokról,manókról,tündérekről! Az alkotó tiszta-szívűsége, bája, életszeretete tükröződik a képeken!!!Ellenállhatatlanok, színesek, édesek!
Lefotóztam az összes kiállított darabot és most megosztom itt! Aki szeretne esetleg ilyen csodás képet venni, írjon nekem, itt van a mester névjegye.
Itt megnézhetők a további alkotásai:
http://arteon.hu/index.php?action=gallery&artist_id=631

Alkotás a napon

Színesek

Tündériek

Angyaliak

Volt még csodás nemezelt ajándék, termésből készült díszkép és csodás kis dolgok tömkelege,  mind-mind kézimunka



Babák, amelyeknek gyökérfából faragták ki a fejüket

LEGYEN SZERENCSINK!





Nos volt is, meg nem is!Reggel 8.50-kor indultunk útnak, és tulajdonképpen időben landoltunk Szerencsen. Eddig jó. Na azt hogy Csokifesztivál van a városban 2 darab, kifeszített vászonfelirat tudatta csak. Táblák sajnos nem voltak, így sikeresen átcsattogtunk Szerencsen, ahol útépítés volt!Oda-vissza a felmart aszfalton, bukdácsoltunk a porban. Miután kiértünk a városból Maci szépen leszidott, hogy nem figyeltem és tuti hogy voltak nagy táblák! De nem voltak!
A visszafele úton aztán láttuk a 20*30 cm nagyságú sárga táblákat, rajtuk felirat:  PARKOLÓ!
Hát kérem szépen ez alapján maximum a kocsit lehet elhelyezni! De azt sem lehetett, mert össze-vissza kanyarogtunk a hüje táblák miatt.Na valahol Maci bement egy udvarba és letette  a kocsit!
Kb.20 méterre a bejárattól; az ösztönei vezették vagy inkább a hasa!
Helyes kis sárga karszalagot kaptunk és beszabadultunk a Csokifesztiválra!

Elsőként ez a 2 óriás méretű ,egészséges kivitelű finomság ami szembejött velünk.Ismertük már a terméket, rettentően geil, tömény, ragadós cucc!





Majd színes kistestvéreikkel találkoztunk:


Közvetlen mellettük a kontraszt:  nem egészséges, de kinézetre igen látványos!

Mondanom sem kell, egyikből sem vettünk! inkább mentünk tovább!
Szerencsénkre a Szerencsi Bonbon mutatta be a "hogyan készül a csokoládé" című szappanoperát! A tolongásból ítélve kóstoltak az emberek, azt viszont nem figyelték hogy mi van a háttérben! Jellemző, csak a zaba!
Jó kis forgató gép, amin a Mikulások forogtak, hogy ne legyenek levegősek




Maci szerint ez egy átalakított betonkeverő, speciálisan kakaóbabok elszédítéséhez


Trutymákolás a márványasztalon


Tovább sétáltunk és találkoztunk nagy kedvencünkkel, Gombóc Artúrral :)
/ csendben megjegyzem Artúr a kék ruhás, mellette Fiona mosolyog, a 38 foktól elgyötörve/


Artúr kedves fotózása után felmásztunk a múzeumba, ahol a Szerencsi csoki gyártásának emlékei voltak kirakva. Venni kellett jegyet 300 Ft/fő. Én becsületesen megkérdeztem, hogy kell-e fotójegy, mire az volt a válasz hogy igen. Ja és 1000 Ft az ára! Ja  akkor nem kell! Szerintem a hüjék a másik oldalon parkolnak...
Így aztán szépen disznó módon 1 darab képet készítettem összesen. Rajtam kívül fotóztak egy páran, jegy nélkül!Itt a kép, amit nem hagyhattam ki, Artúr életnagyságú csoki-szobra!



Különleges mézeskalács-történet következik:
Jöttünk-mentünk a hőségben szépen ahogy kell. Egyszer csak  láttunk egy mézeskalácsos asztalt.Odamentünk és egy nagyon kedves, szimpatikus fiatalembert találtunk ott.Jövetelünkre felállt, köszönt, mosolygott és rögtön megkínált! Igazi kereskedő!Nos szó szót követett és a mézeskalács csomagolására nézve kapcsoltam, hogy 2 hete Balatonfüreden már láttuk ezeket a szépségeket! Talált, süllyedt!!!!Az Édesanyával találkoztunk akkor! Na milyen fejem van! De a röhej: reggel amikor indulunk a Városligetnél láttunk kipakolást,amire Maci mondta menjünk be.De nem volt időnk. Nos most ott állítanak ki a Szülők!
Szóval kóstolgattunk, vásároltunk és fotóztam!


Családi régi kiütőfák:


Zsűrizett, nyertes termékek

Szépséges termékek

2011. augusztus 24., szerda

IN MEMORIAM BIHARY GÁBOR





Szomorú dolog ilyen bejegyzéseket írni, de kikerülhetetlen! Három héttel ezelőtt eltávozott közlünk a magyar órástársadalom egyik nagy örege.
Bihary Gabi bácsi, ahogy sok fiatal hívta, itt hagyott bennünket szépen, csendben.Nem voltak súlyos előjelek, időskori cukorproblémák és talán egy kis reuma jelezték csak a kort.75 év nem a világ, még élhetett volna igazán!!
Nagy szakmai múlttal rendelkezett, óriási tudás birtokosa volt! Nem tartotta meg magának a titkokat, átadta szívesen a fiatal generációnak.Segített aki csak kérte Őt! Méltó örököse a lánya, aki tovább viszi a nevet és a szakmai alázatot, tudást!
Nem múlhatott el úgy Órásbörze / hogy ne találkoztam volna Vele akár kiállítóként , akár látogatóként/  hogy ne mosolygott volna rám, hogy elsőként ne nyújtott volna kezet nekem, hogy ne mondott volna egy viccet! Ha telefonált nekem akár Ő, akár Zsuzsi, egy viccet akkor is kaptam!A kedvessége mindig megtalált engem! Édesapám régi kollégája volt, így most a felhők felett a képzeletbeli órásműhelyben meséli majd a vicceket Apunak!

A temetést ma 1/2 12-kor tartják, a Cinkotai Temetőben. Nem szólhattam róla, a nagy nyilvánosságot el szerették volna kerülni /ezt tiszteletben illik tartani/.
Így inkább mindenki gyújtson egy szál gyertyát és szedje elő a szép emlékeket !
Nagyon hiányozni fog Gábor! Nyugodjon békében.....




2011. augusztus 22., hétfő

BOSZORKÁNYOK IGENIS LÉTEZNEK


A címre "utaló" bejegyzést találtam ma reggel a www.mindennapi.hu oldalon:

A 17. században egy gyermek vallomása alapján ítéltek halára több embert boszorkányság miatt. Manapság nem ritka, hogy a kisebbek tesznek vallomást különböző bűnügyekben, de akkor ez kuriózum volt.
A kilenc éves Jennet Device koldusként tengett-lengett, és nagy valószínűséggel a süllyesztőbe került volna a neve, ha tanúvallomásával nem segít egy hírhedt boszorkány-perben. A lancashire-i bíróság 1612-ben ítélt halára 10 embert, köztük Jennet családját is boszorkányság miatt. A koronatanú nem volt más, mint a kilencéves kislány.

Katolikus, boszorkány egyre megy?

Angliában a 17. században a paranoia már-már természetesnek számított. James király állandó rettegésben élt, hol a katolikusok támadásától, hol pedig a sötét erőktől. A király megrögzött boszorkányvadász volt, könyvet is írt a témában Démonológia (Demonology) címmel. Ronald Hutton bristoli egyetemi professzor szerint ez egyfajta kézikönyvként szolgált az angoloknak. Abban az időben Lancashire-nek nem volt valami jó híre, bűnözők tanyájaként tartották számon. Jennet az anyjával, Elizabeth-tel, a nagyanyjával Demdikével, Alizon nővérével és értelmi fogyatékos bátyjával, James-szel élt egy fedél alatt Pendle faluban. A falubeliek ravasz, kuruzsló asszonynak tartották Demdikét.

A feljegyzések szerint 1612 márciusában Alizon megátkozott egy házalót, aki összeesett. A férfi fia jelentette az esetet a helyi vezetőnek, Roger Nowellnek, aki kikérdezte Alizont az esetről. A lány egy percig sem tagadta, hogy megátkozta a férfit, ugyanakkor az összegyűlt szomszédaira mutatva boszorkánysággal vádolta meg azokat. Állítása szerint legalább négy embert gyilkoltak meg a fekete mágia által. A felbőszült szomszédos család is boszorkánynak kiáltotta ki Demdikét.
Nowell rendkívül büszke volt a fogásra, már látta karrierje felfelé ívelését. Azonnal letartóztatta Alizont, a szomszéd Anne Whittle-t (Chattox-ként is említik) és annak lányát, Anne Redferne-t.
Később Jennet anyja mulatságot rendezett Nagypénteken. Valaki megneszelte a sötét összjövetelt,és a hatóságok mindenkit letartóztattak. Állítólag Device-ék egy férfit meg is akartak ölni a boszorkány-találkozón. A letartóztatottak között volt Alice Nutter, egy nagy tiszteletnek örvendő földbirtokos lánya, annak mostoha lánytestvére, unokatestvére és egy barátjuk is. A család katolikus volt, de Nowell ennek is nagyon örvendett, mert James király nem tett különbséget a katolikusok és boszorkányok között.

Akasztottak városa

A Démonológia könyv kimondja, hogy akár gyermekek is tanúskodhatnak Isten ellenségei ellen, ezért Nowell Jennet Device-ot, a kilenc éves koldus-kislányt használta fel koronatanúként az ügyben. Thomas Potts, a bíróság jegyzője könyvet írt azokból a feljegyzésekből, amelyeket a tárgyalás alatt készített. A könyvet vitték, mint a cukrot és a történet világhíressé vált.

Az In The Wonderful Discoverie of Witches in the Countie of Lancaster című könyvben Potts felidézte, hogy Jennet anyja, Elizabeth felsikoltott, amikor meglátta lányát a tárgyalóteremben a tanúk padján. Jennet követelte, hogy vigyék ki anyját a tárgyalóteremből, majd a kislány felmászott egy asztalra és nyugodt hangon kijelentette, hogy az anyja egy boszorkány. A vallomás meggyőzte a bírákat, akik a két napos tárgyalás végén bűnösnek találták a Device családot és azok szomszédait boszorkányság által elkövetett gyilkosságban. A harmadik napon felakasztották őket Gallows Hill-ben.

A pendle-i boszorkányok kivégzése. Kép innen
A 9 éves Jennet híre Lancashire határain kívül is elterjedt. Potts könyvében arról ír, hogy a kislány esete egy törvénykezés kézikönyvbe is bekerült, sőt még Amerikában is elterjedt. Jennet vallomása megnyitotta hát az utat az olyan gyermekek előtt, akik a későbbiekben szintén boszorkányperekben tanúskodtak. A pendle-i boszorkányper után a leghíresebb eset talán a salemi boszorkányper volt, ahol szintén gyermekek tanúskodtak. Ott 19 embert ítéltek kötél általi halálra. Korábban is voltak hasonló perek, de ott nem vették figyelembe a gyermekek által elmondott dolgokat, mivel úgy tartották, hogy megkérdőjelezhető a 14 év alattiak szavahihetősége.
Húsz évvel a pendle-i történések után Jennet-et és 16 társát  szintén boszorkánysággal vádolták meg és egy 10 éves, bizonyos Edmund Robinson tanúskodott ellene. Az esküdtszék bűnösnek találta őket, de a bíróság kételkedett a fiú vallomásában. Végül bebizonyosodott, hogy hamisan vádolta meg Jennet-et, elmondása szerint azért, mert hallott a pendle-i boszorkányperről.
http://www.mindennapi.hu/cikk/egyhaz/a-kislany-aki-halalra-itelte-csaladjat/2011-08-21/6390


U.I.: Érdekes , elgondolkodtató cikk. Ha ez ma így menne, mennyien függnének/vagy lógnának/ mások szavaitól?! 
Ugyanis így van!

2011. augusztus 21., vasárnap

HUFNÁGELNÉ AJTÓJA




Nagyon kíváncsi vagyok mikor jön meg az sms, amelyben örömmel értesítenek majd, hogy a Magyar Mosógép-ajtó Szaggatók 18.000.- Ft értékű ajándékát kisorsolták!

Nos kedveseim, itt a legújabb mosógép-ajtó kampány, amelyhez engem kértek fel modellnek! Hja kérem a törzsvásárlót meg kell becsülni!
Legközelebb lehet hogy mégis inkább mosómedvét veszek...

U.I.: Panni reagálása nagyon tetszett az előbb, avagy : "Unatkozik, vásároljon mosómedvét! " (Sörgyári Capriccio)  ami azért érdeke, mert Apuval ez volt a kedvenc film-idézetünk....
Így ez egy pöttyös labdát ér Panninak!