2008. december 13., szombat

MÉZESKALÁCSOZÁS

Tündéri vendégeket várok ma délutánra: mézeskalács-sütés lesz! A két mackó gyerek érkezik , Anyukájukkal az oldalukon. majd megérkezik kedves Nagymamájuk is! Őt egyéb iránt még az Életben nem hívták nagyinak, nagymamának,csak és kizárólag JULI-nak,JULCSIPULCSI-nak vagy JULINAGYI-nak!Höhöhö!Szóval jön Anya is!
Sejtem i vár rám, vag ynem sejtem tulajdonképpen, milyen is lesz egy 5, egy 7 , egy 37 és egy 70 évessel mézesezni? Na ebből persze a két kicsi fog idétlenkedni, gyanítom!
Itt a recept, az eredeti autentikus, amit 17 éve sütök, minden karácsonykor!!!!
Próbáltam már másfajtát, de valahogy ehhez térek vissza mindig, ez vált be nekem:

30 dkg Ráma margarin, 30 dkg porcukor, 3 db tojás, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 3 kávéskanál szódabikarbóna a lisztbe, 1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék.
A mézet a fűszerkeverékkel felforraljuk , levesszük a tűzről és beletesszük a Rámát, simára keverjük és hagyjuk kihűlni.
A cukrot az egész tojásokkal habosra kikeverjük, és a liszttel összekeverjük. Később a kihűlt mézes masszát beledolgozzuk és szépen összegyúrjuk. Két darabra osztjuk és folpackkal betekerve egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük.
Másnap 4-5 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk, majd kisütjük /szinte csak szárítjuk!/.
Ha matt tetetjű mézeskalácsot szeretnénk, akkor nem kell megkenni a tetejét sütés előtt; ha fényes tetejűt szeretnénk, akkor tojás fehérjével kenjük meg!
Íróka /fehér máz a díszítéshez/: 1 tojás fehérjét 12 dka szitált porcukorral gőz fölött habosra keverünk, majd egy nylonzacskóba töltjük, és a sarkát picit levágjuk.
Jó alkotást!
VENDÉGVÁRÓ

Rita drága, itt a recept amit ígértem az emailben:vendégváró néven fut és nagyon-finom!!!!
Tulajdonképpen , hidegkonyhai készítmény és ha vendéget vár az ember /amint a nevében is benne van:)/ akkor érdemes ezzel kínálni, mert előző este összeállítható és másnap csak szeletelni kell.Diétába is beépíthető, mert nem tartalmaz sok kalóriát /2 szeletet én is tudtam a nagy diétám idején enni/!

Recept:
6 db főtt tojás, 20 dkg gépsonka vagy bármilyen felvágott,4-5 db savanyú uborka /kisebb/, 1 db zöldpaprika /lehet 3 féle paprikából darabok :sárga,piros, zöld, mert így mutatósabb/, 1 kis fej lilahagyma, 1 db alma. Ezeket felkockázzuk.
1 dl forróvízben feloldok 1 db marhahús-leveskockát, majd belekeverek 2 evőkanál étkezési zselatint, és ezt összekeverem 2 dl tartármártással / én 1 doboz joghurtba belekeverek 1 evőkanál majonézt/. Az egész mischungot összedolgozzuk a felkockázott mindenfélével és egy hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük,majd letakarjuk folpackkal, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.Másnap egy tálra kiborítjuk és már szeletelhető is! A sikert söpörjük be szépen!!!

Kép azért nincs, mert mire odáig jutok hogy fotózzak, általában elfogy a vendégváró!
ANYA 70 !!!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!

Nos, ennyi éves volt Anya november végén.Gondoltuk összerántjuk a legfontosabb emberkéket az Életéből, így aztán 2 lebetegedést kivéve , 17-en voltunk a Trófeában, egy szép novemberi vasárnap. Semmit nem sejtett szerencsére, így aztán nagyon-nagyon meglepődött a vendégsereg láttán. Nagyon köszönöm az összes résztvevőnek, hogy megtartották a titkot végig és nem áruta el magát senki sem!!!

2008. december 8., hétfő

IGAZOLTAN TÁVOL

Nos újra itt vagyok! Igazoltan voltam távol, ugyanis sikerült egy kicsit lebetegednem: újra szert tettem a tüszős-mandula gyulladásra!Izgalmas a téma, mert minden évben egyszer /télen / ha akarom- ha nem bedurran a mandulám.Általában a jobb oldali disznólkodik és ettől a bal is beindul! Most sem volt ez máshogy! Csak most sikerült még plusz beszereznem akciósan persze, egy jó kis vírust is! Szerdán délelőtt nem igazán tudtam hogy fejjel lógjak bele a porcelán-bödönbe, vagy inkább ráüljek.Mind a kettőre sor került; a legszebb hogy egymás után szép sorban!
Nyugi, most már jól vagyok és így virtuálisan nem fertőzök!
Indul a nagy beszámolás lanat /vagy inkább felent/!