2010. november 26., péntek

ÓRABÖRZE

Újra Órabörze lesz vasárnap a Hotel Mercure Budában /lánykori nevén Penta Hotel/.
Ha valakinek van esetleg kedve, érdemes odalátogatni és böngészni az órás és óragyűjtők népes táborában!
http://oraborze.hu/news.php



KREATIMM



Karácsonyi Kreatimm – Design elvitelre!

2010. december 4–5. szombat-vasárnap 10-18 óráig
http://www.imm.hu/hu/contents/91,Kreatimm+%E2%80%93+Design+elvitelre%21

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos vására december első hétvégéjén megújult formában, igazi budapesti karácsonyi hangulattal vár mindenkit!
Itt az igényes tárgyak mellett alkotójuk is bemutatkozik, 130 művész, a kortárs magyar iparművészet legjava kínál ajándékötleteket az ünnepre,Bartha Ágnes,Kuti Kriszta,George Radic. Divatcsarnok nőknek és férfiaknak, ékszerek, kiegészítők, kerámia, lakástextil, etno és Budapest sarok, újrahasznosított művészet, játékok, gyermekdivat-tanácsadás és trendalapozó, koncertek, ajándékcsomagolás, Lukáts Kató tervezte csomagolópapírok, bioételek, -italok és sok más Budapest legszebb szecessziós palotájában!
Mert designt karácsonyra is!

Koncertek:
December 4. 16 órától Sajtkukacz – díszvendégünk Lackfi János költő
December 5. 16 órától Romano Glaszo , Varga Heléna
TŰZ-ANGYAL

Bartha Ágnes munkáiról már írogattam, de igazán autentikusan a saját honlapján olvashattok.Most sok év után végre ez is megszületett, kattintsatok oda és csodálkozzatok egy nagyot!
http://www.barthaagnes.eu/weblap/


2010. november 25., csütörtök

STELLA-DÍJ





A Stella díj a 81 éves Stella Liebeck előtt tiszteleg, aki sikeresen perelte 2.9 millió dollárra a McDonald's étteremláncot miután harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a magára öntött kávétól.
Ennek emlékére osztják ki minden évben a Stella-díjat az Egyesült Államok legnevetségesebb kártérítési perének.

S most következzenek az idei jelöltek:


1. Kathleen Robertsonnak (Austin, Texas) 780,000 dollárt itélt az esküdtszék, mert egy bútorboltban átesett egy szaladgáló kisgyereken és eltörte a bokáját. Az üzlet tulajdonosát meglepte az ítélet, mert a szaladgáló kisgyerek Kathleen Robertson gyermeke volt.

2. A 19 éves Los Angelesi Carl Truman 74,000 dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését kapta, mert a szomszédja áthajtott a kezén Honda Accordjával. Mr. Truman nem vette észre, hogy valaki ül a kocsi kormányánál, miközben megpróbálta ellopni a gépkocsi dísztárcsáit!

3. Terrence Dickson (Bristol, Pennsylvania) kifelé tartott abból a házból amit éppen kirabolt. A garázson keresztül próbált kijutni a házból, de mivel az ajtónyitó automatika meghibásodott nem tudta kinyitni.
Természetesen megpróbált visszajutni a házba, de a garázst és a házat összekötő ajtó bezárult miután becsukta maga mögött.
A ház tulajdonosa éppen nyolc napos vakációját töltötte, ezért Mr. Dickson nyolc napig a garázs rabja maradt. Egy rekesz Pepsin és egy nagy zsák kutyatápon élt egy hétig. Beperelte a tulajdonos biztosítóját, mert a helyzet túlzott mentális kínokat okozott számára. Az esküdtszék 500,000 dollárnyi kártérítést ítélt neki.

4. Jerry Williams (Little Rock, Arkansas), 14,500 dollárt és orvosi kiadásainak fedezését nyerte, mert a szomszéd vadászkutyája megharapta a fenekét. A vadászkutya a szomszéd bekerített kertjében volt láncon. A kártérítés kevesebb volt, mint vártak, mert az esküdtszék úgy érezte, hogy a kutyát enyhén provokálta Mr. Williams azzal, hogy folyamatosan légpuskával lőtte.

5. Egy Philadelphiai éttermet 113,500 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, miután Amber Carson (Lancaster, Pennsylvania) elcsúszott a földre öntött röviditalon és eltörte a farkcsontját. Az ital azért volt a földön, mert Ms. Carson kb. fél perccel korábban a barátjára öntötte miközben vitatkoztak.

6. Kara Walton (Claymont, Delaware) sikeresen perelte egy disco tulajdonosát, mert leesett a toalett ablakából és kitörte két első fogát. Ms. Walton megpróbált lelépni a szórakozóhelyről a WC ablakon keresztül, mert nem akarta kifizetni a 3.50 dolláros számlát. 12,000 dollárt és fogászati kiadásainak fedezését ítélte az esküdtszék.

7. Talán az idei befutó Mr. Merv Grazinski (Oklahoma City, Oklahoma). Mr. Grazinski vett egy vadiúj 32 láb (majdnem 10 méter) hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/h-ra, majd elhagyta a vezetőülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét.Mint az várható volt a lakókocsi letért az autópályáról, összetört és felborult. Mr. Grazinski beperelte a Winnebagot, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menetközben nem hagyhatja el a vezetőülést.Az esküdtszék 1,750,000 dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg Mr.Grazinskinek.Ezek után a cég megváltoztatta a használati útmutatókat, hátha még egy ilyen idióta vesz tőlük lakókocsit.

2010. november 24., szerda

JÓTÉKONY FOTÓK

A kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum nehéz anyagi helyzetét megsegítendő a Magyar Fotográfiai Alapítvány 2010. december 8-án jótékonysági fotóárverést szervez.

Az árverésre bocsátott képek az árverés előtt kiállításra kerülnek az Eötvös10-ben.

A kiállítás/árverés képei és a felajánló alkotók:
Az árverésre a Magyar Fotóművészek Szövetségének 150 tagja ajánlotta fel egy-egy alkotását, köztük olyan elismert művészek, mint Korniss Péter, Kossuth díj, Kiváló Művész, Keleti Éva – Prima Primissima Díj, Érdemes Művész Lábadi István – Balogh Rudolf díj, Tóth György, Herendi Péter, Mucsy Szilvia, Gerhes Gábor, Benkő Imre – Balázs Béla díj, Érdemes Művész, Magyar Fotográfiai nagydíj, Kerekes Gábor – Balázs Béla díj, Érdemes Művész, Tengőlics László, Markovics Ferenc – Balázs Béla díj, Érdemes Művész, Magyar Fotográfiai nagydíj, Gadányi György,Kovács István...
http://www.eotvos10.hu/jotekonysagi-arveres-a-magyar-fotografiai-muzeum-javara.html


ÁLMODOZÁSOK SORA

Álmodozom a régi időkről, amikor Németországban jártam. Valami furcsa dolog ez, mintha az előző életemben éltem volna ott!15 éve jártam ott utoljára, ez nagyon távolinak tűnik már, sajnos...
Visszahúz a szívem, így remélem nemsokára talán megint megcsodálhatom a kedvenc kisvárosomat, Rothenburgot!
Addig persze hogy értsétek miről is van szó, a Karácsonyról!(Na itt Bridzsitta ki fog borulni!Hihihi!)
Szóval Rothenburg ob der Tauber a városka becsültese neve.
Bajorország szívében található, a Világörökség szigorúan védett városkája 1000 éves és összefüggő falának 33 bástyájával a középkor egy meseszép kis darabját óvja. Igazi turisztikai látványosság, szűk sikátoraival, fagerendás, színes házaival. Városfala a XIII.századból való, nagy élmény végigsétálni rajta!

Több templom, múzeum található a városban. Csodálatos a Piactér is, ennek is külön története van! Bármely órában jár arra az ember mindíg tele van túristával, de ez érthető! Érdemes elsétálni a várkertbe, itt gyönyörű kilátás tárul elénk a Tauber folyóra és a völgyre!Lent a folyó mellett is sok a látnivaló, csodálatos sétát tehetünk a "Romantikus"utcán, több kis fogadó várja a kirándulókat helyi ételekkel, italokkal.




Itt található nevezetességek Käthe Wohlfahrt híres karácsonyi boltja és múzeuma ami egyszerűen lenyűgöző, a Teddy Land és a "Gomba"-bolt!
A város a mai napig megőrizte középkori stílusát. Évente többször rendeznek lovagi játékokat, bemutatókat. Szinte minden napra vannak programok. Nagyon híres a Schäffer-tánc! Pünkösdkor az egész város apraja-nagyja magára ölti középkori ruháját, három napig sátrakban élnek, tűzön sütnek, főznek!
Ha valamelyikőtök szeretne odalátogatni, akkor megszervezheti az alábbi oldalról pl.:
http://www.iranynemetorszag.com/index.php?option=com_content&view=article&catid=233&id=252&Itemid=138

Szóval a nagy vonzerő, Käthe Wohlfahrt egész évben karácsonyi boltja!Valamint a karácsonyi múzeum, a Mikulás piros kisbusza! Teszek ide pár képet, ízelítőként:

ez a hófehér fa bent található a "boltban", ami Karácsony-Falu névre hallgat


a kis piros Mikulás-busz, a Karácsony-Falu előtt


a 2010-es német vásárok térképe, ahol kiállít Käthe Wohlfahrt




2010. november 22., hétfő

VÖRÖSMARTY TÉRI ADVENT



Karácsonyi lázban égek én /még jó hogy nem 38 fokosban!/ így a Gyémánt-kiállítás után a Vörösmarty tér felé vettük az útirányt! Évek óta lelátogatunk oda, így mindent jól ismerünk már.Ugyanis rájöttünk, hogy kihalásos alapon megy a dolog. Előre lefoglalják a következő évre is a kis faházakat.
Van ahol egy cég lakozik, de vannak "társbérletek" is!Ott ketten hárman bérlik a házikót!Irtó drága bérleti díjak lehetnek, egy hónapra több százezer forint!
Szóval mindenki ugyanazon a helyen tanyázik évek óta; nagy újdonság nincs!
De azért érdemes odalátogatni, mert van a helynek egyfajta "feelingje"!!Most ugyan nincs még igazi hideg és hó, de azért kis karácsonyi hangulat lengi be a teret!Nem volt időm fotózni, így azért majd viszatérünk valamikor; úgyis lesz program, mert december 1-24. között minden nap harangjátékkal és ünnepi fúvosokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor, a Gerbeaud Ház ablakaiban ilyenkor látható az adventi kalendárium egy-egy kortárs festménye.
Képzeljétek, felleltünk a vicc kedvéért piros szőrmés motoros sapkát,pomponokkal, de nem mertem felpróbálni, tartva attól, hogy kedves férjem megszakad a röhögéstől.De muszáj lesz felvennem a nagy fejemre, mert a kíváncsiság hajt.
Találtunk fásokat,bőrösöket,kovácsokat,gyertyásokat,üvegeseket,papírosokat,játékkészítőket,
mézeskalácsosokat.
Természetesen a kajások aratták a legnagyobb sikert: töki pompos, töltött káposzta, csülök, csirkesült, kenyérlángos,sült kolbász,jókai bableves, kürtős kalács,puncs,forralt bor,tea.
Az árak nyugati fizetéshez igazodnak, de sajnos az itthoniak nem fogják bírni megfizetni!!!
Tudom hogy a bérleti díj írtó sok, az embereket fizetni kell, az árut be kell szerezni és persze a befektetésnek meg kell térülni.DE az átlagember nem fog sok pénzt otthagyni, ez tuti!ÉS drágáim az átlagemberből van  a több, nem a német turistából!
Igazat tenni nem tudok és nem is akarok, csak sajnálom, amikor hallom a gyerekek és a szülők párbeszédét a téren, hogy mit nem tudnak  majd megvenni.Tegnap is halllottam egy pár ilyet, fájt!
Ami tetszett, a Mikulás szobája!!!!Régebben egy kis fabódéba nyomták be szegényt, térdén a gyerekekkel.
Most a nagyszínpadon végre karácsonyi-szoba hangulatot csináltak.Ott lesz majd a kandalló előtt a nagyszakállú, talán és is sorra kerülök.Igaz utánam majd térdprotézist kell neki karácsonyra kérnie, meg egy új fotelt is talán...
Addig azonban néptánc van ott,  meg zene , meg miegymás.Ja és játszóház is van mellette, a fázó-unatkozó gyerkőcöknek!Na oda biztos nem vesznek be engem, kicsi a faház...
GYÉMÁNT-KIÁLLÍTÁS

Tegnap felkerekedtünk és elmetróztuk magunkat az Újpest Galériába. Gondoltam készítek egy rövid itinert Nektek, ha ellátogattok oda:
Ha a metró újpesti-végállomásánál leszáll a kedves látogató, kb.50 méter séta után eléri a Galéria udvarának bejáratát.Szép nagy "80-as évekből itt ragadt"kapu, ahol alig tudsz bemenni, mert irtó nehéz az ajtó,így inkább be kell nyomulni, mintha faltörő kosok lennénk!Kiírták rá, hogy  legyen szíves mindenki kilincsre bezárni.Ja, de előbb be kell jutni. Na ha sikeresen beestek oda,akkor az udvarban van 3 ajtó,sehol sincs kiírva mi van mögötte!Mint a kékszakállú várában?
Egyszercsak kicsörtet egy biztonsági-őr szerű bácsi a kapu mellől és ráförmed az emberre, mit akar?!Mondjátok szép csöndben, hogy a Gyémánt Kiállítást szeretnétek megnézni. Na erre majd kidugja a fejét egy bácsi az udvaron a  3 ajtó mögül valahonnan és beinvitál az egyik terembe.
Na teremnek terem, de kb.30 négyzetméter, majd onnan egy falépcsőn kell felmászni a galéria részbe.
A képek mesések voltak, így az kárpótol majd mindenkit a rémes szervezésért!Kb.30 kép van kiállítva, ha jól emlékszem; bár az egyik weboldalon olvastam az ajánlóban , hogy 90 képet aggatnak a falra! Na most a többit vagy ellopták, vagy elmenekültek a falról!
Szóval a recsegős falépcső a 20 éve ráragasztott padlószőnyeggel és a nyikorgással hihetetlen élményt nyújt!
De nem ez  lényeg, hanem  a festmények!!!!!Miattuk megmászom akár a Himaláját is /ha lesz ott is végre lépcső! /
Kifelé menet beírtam a vendégkönyvbe!Na ilyet ritkán teszek, mert innentől olvashatja bárki, aki arra jár a csodás bejegyzésemet!Már ha el tudja olvasni a kézírásomat! Azért írtam be, mert Gyémánt Úr a múltkor kedvesen "leteremtett", hogy igenis be kell írnom, mert Ő elteszi a vendégkönyveket!Így aztán most szót fogadtam!
Észerevettük, hogy az asztalon ki vannak rakva könyvek. Dialóg és monológ címmel, a Művész életéről , munkásságáról. Gondoltam megveszem, mert ez  a könyv hiányzik a "magángyűjteményemből"! Lássatok csodát, mikor érdeklődtem mennyibe kerül a könyv, a teremőr-bácsi kedvesen mondta, vigyek egyet nyugodtan! Nos ilyen is ritkán van! Ez volt a kárpótlás, a bejáratnál a biztonsági-sárkány-bácsi miatt! Biztos?!





örök visszatérés