2009. május 2., szombat

GYÉMÁNT LÁSZLÓ KIÁLLÍTÁSA

Meghívó érkezett, ám ezúttal papír-formátumban.
Gyémánt László kiállítása megnyílt a Társalgó Galériában; a kiállítás 2009. június 11-ig, hétköznapokon 10-16 óráig,szombaton 11-17 óráig látogatható.
Bp.1024 Keleti K.u.22.fszt. a Galéria címe.
http://www.tarsalgo-galeria.hu/
Gyanítom hogy jövő héten odalátogatunk!!! Majd errőlis beszámolok, de addig azért el lehet oda látogatni ám!!!
METRÓÉPÍTKEZÉS KÉPEKEN



Meghívóm érkezett természetesen email-formában.Takáts Márton festőművész olajfestményeinek kiállítására invitáltak.
Tény hogy nem mindennapi kiállításról van szó, ugyanis egy még el nem készült metró aluljárójának aulájában van a kiállítás. Ennyit tudtunk ma délig, amikor is sikerült útrakelnünk.

Szűk leírást találtam a kultura.hu oldalon elindulás előtt, idézem:

"Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere felidézte, hogy 113 évvel ezelőtt május 2-án kezdődött meg a kisföldalatti építése Budapesten. Akkor az építkezés befejezése után rendeztek kiállítást, ez most fordítva történt, ami nem jelenti azt, hogy a mostani építkezés nem fog a végére érni - jegyezte meg.
A kiállítás ötlete onnan ered, hogy az építők által készített fotók mellett Takáts Márton Újbuda-Mecénás ösztöndíjas festőművész is megörökítette a munkálatokat. Molnár Gyula azt mondta, a sokfajta művészet egyesítésével jól be lehet mutatni ezt a grandiózus beruházást.
Az épülő aluljáróban berendezett tárlaton Takáts Márton 15 olajfestménye, valamint Németh András, Vanik Zoltán és Görög András mintegy 50 fotója mesél a metróépítésről. A fotók között az építkezést madártávlatból bemutató panorámaképek, izgalmas módon megnyújtott, döntött művészi fotók és hajszálpontos dokumentációk egyaránt megtalálhatók. A kiállítás további érdekességét jelentik Tóth Gyula fotográfusnak az 1970-es években, a 3-as metró építése idején készített képei, valamint a BKV Zrt. archív felvételei.
A kiállítás május 1-jétől május 17-ig az épülő Bocskai úti metróállomáson, majd május 25-től a Lágymányosi öböl 7. számú épületében lesz megtekinthető."


Szóval autó nélkül keltünk útra,lévén a 47-es villamos 20 perc alatt odarepít minket a Deák térről.Na ja, de ma nem járt a villamos, mert a Kálvin téren a villamosmegálló tetejét próbálták a melósok szegények, Lego-építéssel összerakni.Így a vilinger nem mehet ott,ezért csak a vilinger-pótló-busz jár.Fene essen bele, 40 percet eltötyögtünk és részt vettünk egy "ismerd meg kishazádat"buszos körúton.Nos elmondani sem tudom hogy kerültünk egy tök egyenes út helyett/20 perc/ körbe Pest és Buda minden kerületét érintő útvonalon /40 perc/ végre a Móricz Zsiga körtérre.Lekecmeregtünk a buszról, megkönnyebbülve és elsétáltunk a teljesen kihalt Fehérvári úton a célig.
Odaéerünk egy aluljáró lejárathoz, lebaktattunk és nem volt lent semi.Csak összefirkált falak és befalazott boltok.Gondoltam na most vagy én vagyok hüle, vagy elvitték a kiállítást mire odamentünk.Szemben láttam egy készülő metrólejáratot, a föld mélye felé.Odaslattyogtunk és láttam a már összefirkált táblát, hogy kiállítás meg egyebek.Mindez egy rácsra felerősítve, rács mögött egy ember munkásruhában.Beköszöntem és kérdeztem hogy hol van a kiállítás, mire jött a válasz hogy ITT!Menjünk csak be megnézni.Jó jó, de a rácson nem tudok átmenni!Kétségbeesett fejem lehetett, mert jött egy másik férfi , szintén melósruhában és kinyitotta a résnyire már nyitva lévő vasajtót!Nos kinyílt a kapu!

Beléptem és rögtön egy pallón találtam magam, egy jó nagy pocsolya felett! Na ,mint a kengyelfutó gyalogkakukk, lebippeltem a pallóról. Beérkeztünk a metró majdani bejáratához, ahol felfedezhető már a mozgólépcsők helye.Körülnéztünk a rettenetes csarnokban, ahol minden beton volt!!!!Eszembe jutott a Gyűrűk ura, a rettenetes oszlopcsarnok! Szóval a betonon kívül 3 kép volt, gyanús volt hogy nem ez a kiállítás. Mondták kedvesen hogy menjünk csak le!Egy lépcső vezetett le, de mielőtt elindultunk, még biztos ami biztos lenéztünk, mi is van a lábunk alatt!A metrósínek álltak ott szépen sorban, bebetonozva. Leereszkedtünk a föld gyomrába.
Lent találkoztunk 2 emberrel, akik gyanítom őrizték a képeket.Igaz nem tudom ki jár ott a látogatókon és a vakondokon kívül?!
Ketten voltunk Macival és megnéztünk minden fotót és festményt is. Érdekesek a fényképek, érdemes megnézni őket.

Marci festményei nagyon jók, igazán "művészi megfogalmazása", más láttatása a földalatti építkezésnek.Igaz az is , hogy nagyon romantikus amikor a festményekhez ér az ember és egy műanyag vödörbe csöpög a víz a plafonból.
Marci munkásságról bővebben a weboldalán érdemes olvasgatni és persze nézelődni!



2009. április 28., kedd

XO BISTRO




Kiállítási meghívóval a zsebemben múlt szerdán lebénultam.Ezt sajnos már megint egy ronda csonthártyagyulladás okozta a bal lábamban.Olga lézerezi nagy gonddal, de úgy mint 5 éve, most is sajnos csak a 10-dik kezelés után leszek tünetmentes.Úgy kell elképzelni, mintha reggelente egy kardba állnék a bal talpammal és sarkammal,így aztán negyed óra mire el tudok indulni.
Az Élet szép!


5 éve már túljutottam az összes csodakezelésen:Sportkórházban röntgen besugárzás, ultrahangos és mágneses kezelés, de a végére kiderült a legjobb a lézer.


Szóval ilyen lerobbantan nem indultunk neki a festmény-kiállításnak, a Rákóczi úton lévő XO Bistroba. Hihetetlenül bántott a dolog, mert találkozhattam volna újra Tóth Gáborral és édes kis családjával.Persze még a csodás képek is ott vannak!!!!!
Most szombaton viszont, hazafelé a Sajtófotókiállításról,Maci elvonszolt utolsó erőmmel a Bistroba. Kicsit "puccos"a hely és emiatt, nem mertem bemenni, de Maci hajthatalan volt és behúzott.Rajtunk kívül nem volt senki, csak a pincérek és a bárban a hölgy.Kedvesen megengedték hogy megnézzük a képeket! Tessék szépen nyugodtan odamenni mindenkinek, nem bánjátok meg!


Csodás 12 darab festmény van kirakva, meg lehet nézni!!!!




SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS

Szombaton eltotyogtunk a Sajtófotó kiállításra http://www.sf2008.hu/
Volt egy pár nagyon jó kép,érdemes a weboldalon körülnézni. Problémám megint csak a kiállítás szervezőivel akadt, helytelen kiírások, helyesírási hibák tömkelege. Na meg persze a látogatók is kitettek magukért, viselkedési kultúránk kiállítás-látogatásilag nincs nagyon!
No de a képek kárpótoltak!!!
SZÉP/LAKI/-KÉP

Ma csoda történt velem, ajándékot kaptam.Mégiscsak érdemes jónak lenni???
Fotó-mániám töretlen, s ezt megérezte Széplaki Józseg fotóművész Úr is. Nos a téli kiállításán, ami a Hotel Ibisben volt, gyönyörködtem a csodás fotóiban.Ezt tudta és emlékezett a kedvenc képeimre.Ma két darab 1 méter széles csodával beállított!!!!!2 darab körpanoráma-kép a Várból, a sétányról fotózva.
Maci már megtaláltaa méltó helyet a két képnek, pandantban lesznek a a falon!
Azt viszont hogyan fogom ide felrakni, és lefotózni, na azt nem tudom!!!!
Széplaki Úrnak most lesz megint kiállítása, majd beszámolok róla!
DANI FŐZ

Most kaptam emailt arany Danimtól, aki beszámol élete első rántotta-készítéséről!
Idézet a 16 éves, éhes fiatalember vacsikészítési élménybeszámolójából:

"Haza jövök full éhes vagyok, és kenyér meg sajt.... főt tojással ezaz. Nah ez amihez semmi kedvem nem volt, ezért benézek hűtőbe mintlátok sok tojást meg sajtot meg ezazt. Megfog négy tojás hmmm ránotta?! Megvallom kicsit paráztam tőle mert eddig kaját nem csináltam életembe soha egy szendvicsnél bonyolultabbat, dehát próbacseresznye. Még egyszer Zuzmiéknál csináltam vele rántottát és akkor jól megfigyeltem. Elöször föl mentem Péterhez megkérdezni hogy ugye olaj- aztán tojás a rántottába. Hát jó, megkeres serpenyő olaj tojás, és füstölt sajt +reszelő. Hátjó olaj serpenyőbe- de mennyi?- Mama úgy érzésre szokta hát én is. Egész jól néz ki körbe forgatom mint ahogy szokták. Na tojást már vertem fel, az menni fog. De hogy jut ki a tojásból a tojás? Hát zuzmi huga, simán hozzá vágja széléhez és kettényílik. Aha.... Gondoltam én is ilyen laza leszek, elöször hozzá vágom csak megreped ... Másodszor már folyik de irányítani kell hogy a tálba menjen:D Pár tojáshéj darabkát kiszedtem, majd menni fog a többi háromnál. Aha nem:D ugyan így bár a harmadik tojásnál már egész jó voltam a negyediknél már megpróbáltam egykézzel ahogy a nők szokták, nem jött össze de nem para. Összekevertem ez szerencsére ment:P Láng gyújt rá olajos serpenyő, hát kicsit hagytam, kábé 3-4percet nem tudtam hogy az olajnak felkell-e fornia vagy sem...Beleönt tojás trutyi. Akkor kezdett furcsa lenni a dolog amikor a tojás alulra került az olaj meg belepte:O Hát mondom, belefér első rántotta elkezdtem kevergetni, eszembe jut hogy a sajtot kikéne szedni a csomagolásból és ráreszelni- egy kis kapkodás- amikor ez megvolt megint kevergetem a rántotátt hogy ne égjen oda vagy mit tom én. Akkor vettem le a tűzről, amikor sercegett és világosbarna árnyalatott kezdett kapni a tojás. Kevergetésemnek hála olyan császár morzsa jellegű lett és sajt hát az eltünt.
Nah a nagypróba, kiraktam tányérra megvártam amíg lehül, aztán rájövök háát a sóó, az nuku. Megsóz megkostol és szerintem egész jól sikerült, mondjuk a füstölt sajtot akkor se éreztem, meg olyan császár morzsa jellege volt mint fentebb említettem, de azért én csináltam és büszke voltam rá. De még mindig éhes vagyok... ""