2008. november 15., szombat

KALÁCS

Tegnap este 7-kor nekiálltam Macinak fonottkalácsot sütni. Ezta receptet egy nagyon kedves kollégámtól, Pétertől kaptam.Az Édesanyja készítette amikor még kicsi gyerekek voltak,a két testvérével együtt! Nos ez már a 3. sütésem ebből a recetből és mindegyik nagyon jól sikerült!
A képen a hiányzó darab az esti "ezt meg kell kóstolnom drágám, hogy sikerült-e!" nevű mondat virtuális megjelenítése Macitól!!!
Jelentem sikerült, ma reggelire elfogyott szinte a teljes megmaradt darab, egy nagy bögre kakaó díszes társaságában! A másik még érintetlen; holnap reggelig tart ez az állapota!

Íme az eredeti recept (a képen fél adag készült csak, de így is 2 kalács lett belőle!!!) :
1 kg liszt
0,5l tej
1 tk só
10 dkg mazsola
1 kocka élesztő
8 ek cukor
10 dkg teavaj
1 db tojás
1 db tojás megkenni

A langyos tejben feloldani a cukrot, belemorzsolni az élesztőt, hozzákeverni a liszthez, amelybe bele tettük a sót. Beletenni a mazsolát, 1 egész tojást és a vaj 2/3-át. Jól összedolgozni, majd ha kész a maradék 1/3 vajat belekeverni. Meleg helyre tenni, letakarva 1 órát kelni hagyni.
Kelés után összegyúrni kicsit, majd 3 részre osztani és megfonni kalácsnak. Újabb ½ órát kelni hagyni, letakarva meleg helyen. Kelés után megkenni a tetejét egy egész tojással, és kb.50 perc alatt megsütni.

Nincsenek megjegyzések: