2008. december 13., szombat

MÉZESKALÁCSOZÁS

Tündéri vendégeket várok ma délutánra: mézeskalács-sütés lesz! A két mackó gyerek érkezik , Anyukájukkal az oldalukon. majd megérkezik kedves Nagymamájuk is! Őt egyéb iránt még az Életben nem hívták nagyinak, nagymamának,csak és kizárólag JULI-nak,JULCSIPULCSI-nak vagy JULINAGYI-nak!Höhöhö!Szóval jön Anya is!
Sejtem i vár rám, vag ynem sejtem tulajdonképpen, milyen is lesz egy 5, egy 7 , egy 37 és egy 70 évessel mézesezni? Na ebből persze a két kicsi fog idétlenkedni, gyanítom!
Itt a recept, az eredeti autentikus, amit 17 éve sütök, minden karácsonykor!!!!
Próbáltam már másfajtát, de valahogy ehhez térek vissza mindig, ez vált be nekem:

30 dkg Ráma margarin, 30 dkg porcukor, 3 db tojás, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 3 kávéskanál szódabikarbóna a lisztbe, 1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék.
A mézet a fűszerkeverékkel felforraljuk , levesszük a tűzről és beletesszük a Rámát, simára keverjük és hagyjuk kihűlni.
A cukrot az egész tojásokkal habosra kikeverjük, és a liszttel összekeverjük. Később a kihűlt mézes masszát beledolgozzuk és szépen összegyúrjuk. Két darabra osztjuk és folpackkal betekerve egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük.
Másnap 4-5 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk, majd kisütjük /szinte csak szárítjuk!/.
Ha matt tetetjű mézeskalácsot szeretnénk, akkor nem kell megkenni a tetejét sütés előtt; ha fényes tetejűt szeretnénk, akkor tojás fehérjével kenjük meg!
Íróka /fehér máz a díszítéshez/: 1 tojás fehérjét 12 dka szitált porcukorral gőz fölött habosra keverünk, majd egy nylonzacskóba töltjük, és a sarkát picit levágjuk.
Jó alkotást!

Nincsenek megjegyzések: