2009. október 9., péntek

SZEMEN-SZEDETT SZEMMŰTÉT

A cím megtévesztő lehet:nem írhattam hogy szemtelenség, hiszen Anyu szemműtétje sikeres volt!!!Tulajdonképpen egy fránya szürkehályog eltávolításról van szó!
DE, és most jön a lényeg ez már nem lézerrel történik!!! Most leírom röviden a lényeget:
A legkorszerűbb szürkehályogműtét során egy speciális készülék a fakoemulzifikátor segítségével az elhomályosodott lencsét ultrahang-energia felhasználásával a szemen belül feldarabolják, majd a szemből kiszívják úgy, hogy mindössze 2-3 milliméteres sebet készítenek.
Az eltávolított lencse optikiai hatását műlencsével pótolják, amit az eredeti szemlencse kitisztított tokjába ültetnek be.
Az 5,5 -6,5 milliméter átmérőjű műanyag lencse csak akkor fér be a kisméretű seben keresztül, ha speciális lágy anyagból készül.Félbehajtott vagy felcsavart állapotban helyezik a szembe, ahol azután ismét felveszi eredeti alkaját. Ezzel a technikával elkerülhető a seb megnagyobbítása. A seb kis mérete és speciális alakja lehetővé teszi, hogy a metszés varratok behelyezése nélkül záródjon.
Az operációhoz jól együttműködő beteg esetében ( és Anyu ilyen volt! ) nincs szükség altatásra és injekció adására sem. Csepp-érzéstelenítéssel tökéletesen elérzéstelenítik a szemet, így a beteg nem érez fájdalmat sem a műtét alatt, sem utána!
A betegek egy része úgy érzi az operció után, mintha szempilla esett volna a szemébe.Ezt az enyhe kellemetlenséget a gyógyuló néhány milliméteres seb okozza.
Ezt Anyu is "eljátszotta" velem, rohant szegény hozzám, hogy jaj egy szempilla vagy hajszál biztos ott van a szeménél!!!Nem volt ott semmi, csak a gyógyuló kis szeme!
Tulajdonképpen a kb.15 perces műtét után a beteg haza távozhat ha akar. Anyu bent maradt egy éjszakát, mert inkább legyen orvos a közelben az első éjjelen. Másnap délelőtt hazahozta Maci és azonkívül, hogy nem hord szemüveget, semmi nem utal a műtétre! Napról napra jobban lát, napszemüveget visel az utcán, és persze 3 óránként csöpögtet a szemébe.
Nem emelhet és nem hajolhat egyelőre, kb.1 hónapig ezt be kell tartani!!!
Tévét tud nézni, bár inkább hallgatja.Nem veszít semmit, rémes műsorok, rémes emberek!
Olvasni egész jól tudott már a műtét utáni napon is; igaz ezt kb.5 centis távolságból!

Azért írtam le ezt mind, hogy akinek szürkehályogja van, ne várjon semmire!Menjen orvoshoz, már nem kell éveket várni, hogy beérjen a hályog!Sőt annál rosszabb ha vár, mert elromlik teljesen a látása, és a számos előnnyel járó új műtéti eljárás is sokkal nehezebben végezhető el!

Nincsenek megjegyzések: