2009. május 2., szombat

METRÓÉPÍTKEZÉS KÉPEKEN



Meghívóm érkezett természetesen email-formában.Takáts Márton festőművész olajfestményeinek kiállítására invitáltak.
Tény hogy nem mindennapi kiállításról van szó, ugyanis egy még el nem készült metró aluljárójának aulájában van a kiállítás. Ennyit tudtunk ma délig, amikor is sikerült útrakelnünk.

Szűk leírást találtam a kultura.hu oldalon elindulás előtt, idézem:

"Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere felidézte, hogy 113 évvel ezelőtt május 2-án kezdődött meg a kisföldalatti építése Budapesten. Akkor az építkezés befejezése után rendeztek kiállítást, ez most fordítva történt, ami nem jelenti azt, hogy a mostani építkezés nem fog a végére érni - jegyezte meg.
A kiállítás ötlete onnan ered, hogy az építők által készített fotók mellett Takáts Márton Újbuda-Mecénás ösztöndíjas festőművész is megörökítette a munkálatokat. Molnár Gyula azt mondta, a sokfajta művészet egyesítésével jól be lehet mutatni ezt a grandiózus beruházást.
Az épülő aluljáróban berendezett tárlaton Takáts Márton 15 olajfestménye, valamint Németh András, Vanik Zoltán és Görög András mintegy 50 fotója mesél a metróépítésről. A fotók között az építkezést madártávlatból bemutató panorámaképek, izgalmas módon megnyújtott, döntött művészi fotók és hajszálpontos dokumentációk egyaránt megtalálhatók. A kiállítás további érdekességét jelentik Tóth Gyula fotográfusnak az 1970-es években, a 3-as metró építése idején készített képei, valamint a BKV Zrt. archív felvételei.
A kiállítás május 1-jétől május 17-ig az épülő Bocskai úti metróállomáson, majd május 25-től a Lágymányosi öböl 7. számú épületében lesz megtekinthető."


Szóval autó nélkül keltünk útra,lévén a 47-es villamos 20 perc alatt odarepít minket a Deák térről.Na ja, de ma nem járt a villamos, mert a Kálvin téren a villamosmegálló tetejét próbálták a melósok szegények, Lego-építéssel összerakni.Így a vilinger nem mehet ott,ezért csak a vilinger-pótló-busz jár.Fene essen bele, 40 percet eltötyögtünk és részt vettünk egy "ismerd meg kishazádat"buszos körúton.Nos elmondani sem tudom hogy kerültünk egy tök egyenes út helyett/20 perc/ körbe Pest és Buda minden kerületét érintő útvonalon /40 perc/ végre a Móricz Zsiga körtérre.Lekecmeregtünk a buszról, megkönnyebbülve és elsétáltunk a teljesen kihalt Fehérvári úton a célig.
Odaéerünk egy aluljáró lejárathoz, lebaktattunk és nem volt lent semi.Csak összefirkált falak és befalazott boltok.Gondoltam na most vagy én vagyok hüle, vagy elvitték a kiállítást mire odamentünk.Szemben láttam egy készülő metrólejáratot, a föld mélye felé.Odaslattyogtunk és láttam a már összefirkált táblát, hogy kiállítás meg egyebek.Mindez egy rácsra felerősítve, rács mögött egy ember munkásruhában.Beköszöntem és kérdeztem hogy hol van a kiállítás, mire jött a válasz hogy ITT!Menjünk csak be megnézni.Jó jó, de a rácson nem tudok átmenni!Kétségbeesett fejem lehetett, mert jött egy másik férfi , szintén melósruhában és kinyitotta a résnyire már nyitva lévő vasajtót!Nos kinyílt a kapu!

Beléptem és rögtön egy pallón találtam magam, egy jó nagy pocsolya felett! Na ,mint a kengyelfutó gyalogkakukk, lebippeltem a pallóról. Beérkeztünk a metró majdani bejáratához, ahol felfedezhető már a mozgólépcsők helye.Körülnéztünk a rettenetes csarnokban, ahol minden beton volt!!!!Eszembe jutott a Gyűrűk ura, a rettenetes oszlopcsarnok! Szóval a betonon kívül 3 kép volt, gyanús volt hogy nem ez a kiállítás. Mondták kedvesen hogy menjünk csak le!Egy lépcső vezetett le, de mielőtt elindultunk, még biztos ami biztos lenéztünk, mi is van a lábunk alatt!A metrósínek álltak ott szépen sorban, bebetonozva. Leereszkedtünk a föld gyomrába.
Lent találkoztunk 2 emberrel, akik gyanítom őrizték a képeket.Igaz nem tudom ki jár ott a látogatókon és a vakondokon kívül?!
Ketten voltunk Macival és megnéztünk minden fotót és festményt is. Érdekesek a fényképek, érdemes megnézni őket.

Marci festményei nagyon jók, igazán "művészi megfogalmazása", más láttatása a földalatti építkezésnek.Igaz az is , hogy nagyon romantikus amikor a festményekhez ér az ember és egy műanyag vödörbe csöpög a víz a plafonból.
Marci munkásságról bővebben a weboldalán érdemes olvasgatni és persze nézelődni!



Nincsenek megjegyzések: