2009. október 13., kedd

VAJAS KEX

A nagy sikerre való tekintettel, most idebiggyesztem a vajas keksz receptjét. Ez az a keksz, amiből a barátok a sütőben kisültek. /Ebből az adagból kb.60 db süti lesz./

250 gr liszt, 1 késhegynyi sütőpor, 150 gr vaj, 125 gr cukor /lehet fruktóz is, akkor 100 gr/,
1 tojás, 2 csomag vaníliás cukor /fruktóz/, csipet só.
Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sütőport. Vágjuk darabokra a vajat, szórjuk a lisztre.Adjuk hozzá a cukrot, toást, vaníliás cukrot, sót, majd dolgozzuk össze dagasztógéppel vagy hűvös kézzel sima tésztává.
Csomagoljuk alufóliába a tésztát, és pihentessük a frigóban kb. fél órát. Közben melegítsük a sütőt 175 fokra.
Lisztezett gyúródeszkára tegyük a 2-3 részre osztott tésztát, és az adagokat nyújtsuk 2 mm lapokká. Különféle formákat szaggassunk belőle, majd a sütőpapírral bélelt tepsikben süssük kb.10-15 percig. A megsült sütiket érdemes rácson hagyni kihűlni. Ha kihűlt, akkor jól együk meg őket. Na jó, eltehetjük bádogdobozban is ha marad.

A recept eredetije az Alexandra kiadónál megjelent Egyszerűen jó: Karácsonyi sütemények kötetben található.
/igaz ott nem voltak macik, zsiráfok, malackák a képen, csak snassz szívek meg csillagok. Hja kérem.../

Nincsenek megjegyzések: