2008. július 23., szerda

FÉRFI-AGY VS NŐI-AGY

A legújabb kutatások /nem én ások kutat/ azt bizonygatják, hogy igenis nagy különbség van a férfi és a női agy között. Szerintem is, ezt régóta mondom néhány "agyatlan"férfi ismerősömnek.
A női agy néhány területe nagyobb, mint a férfiaké, de ez fordítva is igaz: a férfiaknál más agyterületek nagyobbak /itt mondjuk nem a nadrágjukban lévő agyukra gondolnak/.
A nőknek nagyobb a hipokampusza, amely a rövid távú memóriáért és a térbeli tájékozódásért felel. A férfiak esetében például a fali kéreg nagyobb, amely az érzékszervek üzeneteit továbbítja, és az amygdala, amely az érzelmeket szabályozza.
Amíg a kutatások azt találták, a férfiak agya általában nagyobb, az is kiderült, hogy a nőké sokkal több agysejtet tartalmaz. A nőknél vastagabb a két féltekét összekötő rész is, mely segít a feldolgozóképességben. Jelentős az eltérés a kémiai felépítésben is. A nők agyában 50 százalékkal kevesebb a szerotonin, ezért hajlamosabbak a depresszióra.
Az, hogy a férfi nem emlékszik az első találkozás minden részletére, nem azt jelenti, hogy érzéketlen. A nők egyszerűen jobban fel tudják idézni az érzelmi eseményeket, mert az amygdala jobban rá van hangolva ezek észlelésére. Ám a nőknek nincs irányérzékük: rosszabul tájékozódnak térkép alapján, de más módokon remekül célba érnek, a hipokampusz segítségével tárgyak és tájjellemzők alapján tájékozódnak.Mint a GPS!
Lehetnék Amygdala hercegnő, kinek amig dala szól a herceg nő?
Kiprapre...

Nincsenek megjegyzések: